Γεώργιος και Μαρία Σταμούλη

Ο Γεώργιος Ξ. Σταμούλης γεννήθηκε στην Καλαμωτή της Χίου το 1895. Η Μαρία Ισιδωρίδη-Σταμούλη γεννήθηκε επίσης στην Καλαμωτή το 1913.

Ο Γεώργιος Σταμούλης ήταν ένας από τους πρώτους Καλαμωτούσους που στις αρχές του αιώνα μας αναγκάσθηκε να αφήσει το αγαπημένο του χωριό και να αναζητήσει ένα καλύτερο αύριο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το 1916, σε ηλικία 21 ετών, εγκαταστάθηκε στο Πίτσμπουργκ και άρχισε να εργάζεται σε εστιατόριο, ενώ ταυτόχρονα και για ένα χρόνο παρακολουθούσε νυκτερινό σχολείο για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας.

Εργατικός και διορατικός καθώς ήταν, συνεταιρίσθηκε με άλλους τέσσερις φίλους του και άνοιξαν δικό τους εστιατόριο, ένα χρόνο αργότερα. Βλέποντας από τη σκοπιά του ελεύθερου επαγγελματία τις δυνατότητες και προοπτικές που ανοίγονταν στη μακρινή αλλά ευημερούσα αυτή χώρα, προσκαλεί εκεί τ' αδέλφια του, Ισίδωρο και Δημοσθένη, και το 1920 ανοίγουν δικό τους εστιατόριο στο Νιου Τζέρσεϋ.

Μετά από την επιτυχημένη αυτή σταδιοδρομία στην Αμερική, επισκέπτεται το 1937 την γενέτειρα, όπου γνωρίζει και νυμφεύεται τη Μαρία Ν. Ισιδωρίδου στις 31 Οκτωμβρίου 1937. Το 1938 επιστρέφουν στην Αμερική, όπου το 1941 ο Γεώργιος Ξ. Σταμούλης ανοίγει το εστιατόριο LIBERTY, το οποίο για 21 συνεχή χρόνια δούλεψε παραγωγικά αφήνοντας αρκετά κέρδη και προσφέροντας εργασία και θαλπωρή σ' ακρετούς συγσχωριανούς μας.

Ο Γεώργιος και η Μαρία Σταμούλη απέκτησαν τρία παιδιά, τη Στέλλα, την Κυριακή και τον Ξενοφώντα, τα οποία ανέθρεψαν στηριζόμενοι στις αιώνιες αξίες της ηθικής, της θρησκείας και της αγάπης προς τη μακρινή πατρίδα, την Ελλάδα, και ιδιαίτερα την Καλαμωτή. Ο Γεώργιος Σταμούλης υπήρξε υπόδειγμα καλού οικογενειάρχου, κάτι που αντικατοπτρίζεται στη ζωή, το χαρακτήρα και τη δράση των παιδιών του. Σήμερα το ζεύγος Γεώργιος και Μαρία Σταμούλη ζουν στο Πίτσμπουργκ νοσταλγώντας την πατρίδα και ενδιαφερόμενοι ενεργά για τα προ6λήματα και το μέλλον του αγαπημένου τους χωριού. Έμπρακτη απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος και της ειλικρινούς αγάπης που νιώθουν για την Καλαμωτή αποτελεί και η κατά το ήμισυ οικονομική τους συμμετοχή στην έκδοση αυτού του έργου.



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Είναι επιθυμητά και ευπρόσδεκτα βιογραφικά σημειώματα και άλλων προσωπικοτήτων στο

info@kalamoti.net.gr