26/02/2005: Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης

Προς
Τον Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης
Κύριο Προκόπη Παυλόπουλο

Καλαμωτή 26-2-2005 

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Δέκα (10) πριν από την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας» η Καλαμωτή, τ Αρμόλια και τα Πατρικά δημιούργησαν τον πρώτο συνενωμένο Δήμο της χώρας, το Δήμο Μαστιχοχωρίων με έδρα την Καλαμωτή. Το όνομα δεν ήταν κάτι καινούριο. Ερχόταν ιστορικά από το παρελθόν αφού η Καλαμωτή αποτελούσε παλαιότερα έδρα Δήμου με το όνομα Δήμος Μαστιχοχωρίων. Η εθελοντική αυτή συνένωση αποδεικνύει έμπρακτα πως η Καλαμωτή επικροτεί και πιστεύει στη φιλοσοφία και τους στόχους των συνενώσεων και του σχεδίου «Καποδίστριας». Ο πρώτος αυτός συνενωμένος Δήμος κατά γενική ομολογία λειτούργησε για δέκα (10) χρόνια (1988 1998) με απόλυτη επιτυχία και το σημαντικότερο, με ευχαριστημένα και τα τρία Δημοτικά Διαμερίσματα. Όμως, Κύριε Υπουργέ, με την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας» προστίθενται ακόμη έξι χωριά και επτά οικισμοί προς τα δυτικά και μεταφέρεται η έδρα του Δήμου από την Καλαμωτή στο Πυργί.

Στις Δημοτικές εκλογές που ακολούθησαν η Καλαμωτή δεν συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία καταθέτοντας τα εκλογικά βιβλιάρια της αισθανόμενη αδικημένη. Η αδικία αυτή Κύριε Υπουργέ θα επαληθευτεί αργότερα, όταν η αρμόδια τότε Υπουργός κυρία Βάσω Παπανδρέου ζήτησε από τον ελληνικό λαό να δείξει υπομονή μέχρις ότου οι Καποδιστριακοί Δήμοι:

  1. Αποκτήσουν στέγη!
    Μα ο Δήμος Μαστιχοχωρίων με έδρα την Καλαμωτή απέκτησε στέγη αυτό το πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο που κοσμεί το χώρο της πλατείας και που παρέμεινε να προσδοκεί τα εγκαίνια του.
  2. Ξεπεράσουν τα οικονομικά προβλήματα τους.
    Μα ο Δήμος Μαστιχοχωρίων με έδρα την Καλαμωτή δεν είχε οικονομικά προβλήματα. Απόδειξη η ανέγερση του νέου Δημοτικού καταστήματος με αυτοχρηματοδότηση.
  3. Μηχανογραφηθούν.
    Μα ο Δήμος Μαστιχοχωρίων ήταν μηχανογραφημένος.
  4. Ν αποκτήσουν απαιτούμενο εξοπλισμό, τουλάχιστον για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
    Μα ο Δήμος Μαστιχοχωρίων με έδρα την Καλαμωτή ήταν ο μόνος Δήμος μετά το Δήμο Χίου που διέθετε απορριμματοφόρα οχήματα.

Παρ όλα αυτά, εμείς την υπομονή τη δείξαμε. Όμως, κύριε Υπουργέ, σήμερα στη νέα έδρα επικρατεί ο άκρατος και αχαλίνωτος τοπικισμός. Μερικοί νομίζουν πως η έδρα είναι ο ομφαλός του Δήμου και τα υπόιπα Δημοτικά διαμερίσματα οι «φτωχοί συγγενείς στο γάμο». Οι αντιδήμαρχοι, μα κι όλα τα αξιώματα, μόνο στην έδρα και όχι όπως παλιά. Τα έργα, που πριν εμοιράζοντο με προσοχή σε όλους τους επιχειρηματίες των Δημοτικών διαμερισμάτων, οι Δημοτικοί υπάλληλοι, τα πάντα συντελούνται με την πεποίθηση πως η έδρα είναι η κορυφή μιας πυραμίδας.

Ένα πάθος κατάκτησης και μεταφοράς όλων των κέντρων αποφάσεων προς την έδρα.

Ένα πάθος καταστροφικό, που είναι σίγουρα αντίθετο με το πνεύμα και τη φιλοσοφία του σχεδίου «Καποδίστριας». Αγώνας και πόθος διάχυτος να έρθει μια μέρα που τα γραφεία των ΕΛ.ΤΑ, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του Αστυνομικού Σταθμού, του Συμβολαιογραφείου θα πάψουν να υπάρχουν στην Καλαμωτή και θα μεταφερθούν στο Πυργί.

Είναι αυτά βήματα και καταστάσεις της ανάπτυξης;

Αντί να εκσυγχρονίσουν τα σφαγεία της Καλαμωτής, προτίμησαν να τα κλείσουν. Όταν στέρεψε η πηγή πόσιμου νερού της Καλαμωτής παρέμεινε πέντε ολόκληρους μήνες στην αδιαφορία και απραξία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακόμα κι αυτό το Γυμνάσιο και το Λύκειο Καλαμωτής, που με αίμα, ιδρώτα και δάκρυα κτίστηκε από τους εύπορους και μη, μετανάστες Καλαμωτούσους της δεκαετία του 50 δέχεται σήμερα τα πυρά του παράλογου τοπικιστικού κλίματος. Ένα σχολείο που μόρφωσε επί δεκαετίες τα νιάτα όλου του νοτίου τμήματος του νησιού και που χάρη στ ανοικτά και προοδευτικά μυαλά κάποιων ανθρώπων διαδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο στην πνευματική και οικονομική ανάπτυξη όλων των Μαστιχοχωρίων. Περιληπτικά αναφερόμενοι και σεβόμενοι τις τόσες έγνοιες σας, Κύριε Υπουργέ, καταλήγουμε και στα παρακάτω:

Να δείτε προσωπικά το θέμα αυτό, γιατί ίσως κι εσείς συμφωνήσετε πως η Καλαμωτή πρέπει και μπορεί ν αποτελέσει Δήμο για ιστορικούς λόγους. Ίσως αυτό αποτελεί και την αναγνώριση από την Πολιτεία της προσφοράς της Καλαμωτής στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των Μαστιχοχωρίων.

Είναι απαράδεκτη η στασιμότητα για έναν τόπο που γνώρισε την ύδρευση και αποχέτευση το 1949, που δημιούργησε τοπικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και φωτιζόταν ολόκληρη όταν το υπόλοιπο νησί χρησιμοποιούσε λάμπες πετρελαίου, που παράγει το μεγαλύτερο μέρος της Χιώτικης παραγωγής κηπευτικών να καθυστερούν αδικαιολόγητα σημαντικά έργα ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή μας.

Τελικά είναι βέβαιο και ιστορικά αποδεδειγμένο πως η Καλαμωτή, σα γεωγραφικό και διοικητικό κέντρο στη νότια Χίο, βαδίζει προοδευτικά συμπαρασύροντας στην πορεία αυτή όλο το νότιο τμήμα του νησιού. Γι αυτό, θερμά σας παρακαλούμε και πάλι να επιληφθείτε προσωπικά του θέματος για την επανίδρυση του πρώην Δήμου Μαστιχοχωρίων αποτελούμενου από τα Δημοτικά διαμερίσματα Καλαμωτής, Αρμολίων και Πατριών με έδρα την Καλαμωτή.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΩΤΟΥΣΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΩΜΗΣ»
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ
ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ
ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ