Ιάκωβος Αμύγδαλος

Ο Ιάκωβος Αμύγδαλος γιός του Τρύφωνα Αμύγδαλου, που υπήρξε ο ένας από τους δύο «Γέροντες» του χωριού του επί Τουρκοκρατίας , γεννήθηκε το 1986 στις έξω Διδύμες της Χίου.Το 1913 απεφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Χίου και το 1918 από την Ιατρική Σχολή Αθήνων και μάλιστα με «Άριστα»!Υπηρέτησε στη συνέχεια σαν έφεδρος Ανθυπίατρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία (1920-22) όπου τιμήθηκε με το «ΧΡΥΣΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ ΑΝΔΡΕΙΑΣ»

Το 1938 παντρεύεται την συγχωριανή μας Καλλίοπη Γαλάτουλα και εγκαθίσταται οριστικά στην Καλαμωτή.Μαζί αποκτούν τρια εξαίρετα παιδιά τον Νίκο,τον Άγγελο και τον Γιώργο, καταξιωμένους σήμερα επιστήμονες στην κοινωνία. Μαζί με τους Λ.Μπιληράκη και Γ.Θεοτοκά υπήρξαν οι πρώτοι Μαστιχοχωρίτες Γιατροί στη Νότια Χίο.

Στο πόλεμο του 1940 υπηρέτησε στη θέση του Δ/ντη του 13ου ορεινού χειρουργείου με το βαθμό του Λοχαγού και του Ταγματάρχη Υγειονομικού και τιμήθηκε με το «ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ»(1941)

Μετά τον πόλεμο συνέχισε και πάλι τη δραστηριότητα του σαν γιατρός και Κοινωνικός παράγοντας στα Μαστιχοχώρια με έδρα την Καλαμωτή.

Το κοινωνικό του έργο δεν περιορίζεται μόνο στην άσκηση του ιατρικού του επαγγέλματος. Συμμετέχει ενεργά σε όλα τα δρώμενα του χωριού. Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή του στην ίδρυση και λειτουργία του Γυμνασίου Καλαμωτής καθότι υπήρξε ενεργό μέλος στην Ερανική Επιτροπή, που δημιουργήθηκε το 1948 με πρωτοβουλία της Κοινότητας, για την ανεύρεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων . Η επιτροπή αποτελείτο απο τους Κων. Τριαντάφυλλο, πρόεδρο , Ισ.Μισαηλίδη,  Ι. Αμύγδαλο, Μιμ.Τριαντάφυλλο, Γ. Κανάριο, Δ.Ν. Τριαντάφυλλο, Γ. Μ. Σαρρή και Μ.Γ.Σχουρσίδη μέλη.

Και όχι μόνο. Συμμετέχει στην προσωρινή επιτροπή που συστάθηκε στα τέλη του 1950 για τον ηλεκτροφωτισμό της Καλαμωτής. Η επιτροπή αποτελείτο από τους Ισ.Μισαηλίδη ,Ν.Δενδρινό, Κων.Τριαντάφυλλο, Ι.Αμύγδαλο, Γ.Κανάριο, Ι.Μαίστρο, Παν. Καραγιαννάκη, Ν.Γιαννουλάκη και Γ.Τσαμπά.

Η συμμετοχή του και στις δύο επιτροπές ήταν καταλυτική. Λόγω συγγενείας με το μεγάλο ευεργέτη του χωριού μας Κων. Βαμβακά, ασκούσε μια θετική επιρροή στον ούτως η άλλως μεγαλόψυχο και αλτρουιστή ευεργέτη μας.
Τέλος πρέπει να αναφέρουμε την συμμετοχή του στην ίδρυση και λειτουργία της ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του πρώτου Δ.Σ.
Ο αιφνίδιος όμως θάνατος του στις 7 Μαίου 1957, σε ηλικία 60 ετών , έθεσε πρόωρα τέρμα στο κοινωνικό και ανθρωπιστικό του έργο. Η οικογένεια του έχασε τον προστάτη της , το στήριγμα της και η Καλαμωτή έναν δραστήριο και προοδευτικό άνθρωπό της.

Τα μηνύματα όμως της προσφοράς και της αγάπης για τον τόπο του και τον πλησίον πρόλαβαν και πέρασαν στά παιδιά του, που συνεχίζουν να βαδίζουν στα χνάρια του πατέρα τους.



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Είναι επιθυμητά και ευπρόσδεκτα βιογραφικά σημειώματα και άλλων προσωπικοτήτων στο

info@kalamoti.net.gr