Θεόδωρος Γαλάτουλας

Γεννήθηκε στην Καλαμωτή το 1908 ,φοίτησε επίσης στο Γυμνάσιο Αρρένων της Χίου και σπούδασε Μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του, εργάσθηκε στο Γυμνάσιο Αρρένων μέχρι το 1942. Στη συνέχεια υπηρέτησε για δέκα συνεχή έτη στο Λιβάνειο Γυμνάσιο Καρδαμήλων. Συνδέθηκε φιλικά και με τους πιό κλειστούς τύπους των Καρδαμηλιωτών , και επηρέασε τους εφοπλιστές για δωρεές στο σχολείο και τον τόπο τους. Σημερινοί εφοπλιστές και παράγοντες της κοινωνίας των Καρδαμήλων ,όπως ο Κτιστάκης, ο Τσάκος κ.λ.π., υπήρξαν μαθητές του. Την αγάπη και εκτίμηση τους προς τον καθηγητή τους εκδηλώνουν έμπρακτα το 1991, όπου σε ειδική τελετή προς τιμήν του, του επέδωσαν ειδικό έπαινο, γεγονός που τον ικανοποίσε βαθειά.

Τα επόμενα τρία χρόνια υπηρέτησε στο Γυμνάσιο Βροντάδου,όπου και εκεί η προσφορά, το ήθος και οι γνώσεις του σφράγισαν την τοπική κοινωνία.

Ανθρωπος απλός, της παρέας και του ποτηριού, της φιλοσοφικής συζήτησης και του καλαμπουριού, δεν άργησε να συνδεθεί με όλους. Οι απόφοιτοι του σχολείου τον τίμησαν επανηλλειμένως.
Στην Καλαμωτή έρχεται το 1955 και παραμένει μέχρι το 1963. Η προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στο χωριό υπήρξε ανεκτίμητη.¨Ανθρωπος με μεγάλη εγκυκλοπαιδική μόρφωση, με μεταδοτικότητα αλλά και χιούμορ, με μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και τους συγχωριανούς του, έκανε το δύσκολο μάθημα των μαθηματικών, το αγαπημένο μάθημα των παιδιών.Διάνθιζε το μάθημα με φιλοσοφικά αποφθέγματα, με ιστορίες και χιούμορ, πιο πολυ σαν φιλόσοφος παρά σαν μαθηματικός.Αποτέλεσμα, πολλοί μαθητές του να κατευθυνθούν στις θετικές επιστήμες.
Μάζευε τους πιό αδύνατους μαθητές και τους έκανε επαναλήψεις στην περίοδο των εξετάσεων. Συχνά συνόδευε τους απόφοιτους στην Αθήνα για να προετοιμαστούν για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο.Αγαπούσε πολύ τα παιδιά και τα βοηθούσε με κάθε τρόπο. Ηταν ευτυχισμένος να βλέπει τους μαθητές του να πετυχαίνουν στη ζωή.

Στα χρόνια της κατοχής, μαζί με τον αείμνηστο Ιωάνη Μαίστρο, το Μιχάλη Καζά και τον παπά Ισιδωρίδη , έκαναν μαθήματα κατ’οίκον,όπως τα έλεγαν, στα παιδιά της Καλαμωτής και των γύρω χωριών, από τα Νένητα μέχρι τα Μεστά, για να προχωρήσουν τις τάξεις του Γυμνασίου. Προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τα παιδιά και η αμοιβή τους ήταν η άδολη αγάπη των μαθητών τους και η επιτυχία τους στη ζωή. Χαρακτηριστικό ήταν αυτό που έλεγε ότι υπηρέτησε δέκα χρόνια στον τόπο των εφοπλιστών και έφυγε χωρίς δεύτερο κουστούμι!
Αλλά δεν ήταν αγαπητός μόνο στους μαθητές του. Στο Καφενείο, στην ταβέρνα, στη γειτονιά, τον περιστοίχιζαν άνθρωποι κάθε ηλικίας γιατί ήξεραν ότι είχε κάτι να τους πεί.

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση Κοινωτικής Βιβλιοθήκης και Μορφωτικού Συλλόγου του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος. Λογω της μεγάλης του μορφώσεως είχε την ικανότητα να αναπτύσει διάφορα θέματα παιδαγωγικά, κοινωνιολογικά αλλά και καθαρά επιστημονικά, όπως « Ιστορική καταγωγή του Πάσχα και οι αστρονομικοί προσδιορισμοί του », «Κλασικά και σύγχρονα Μαθηματικά » και πολλά άλλα τα οποία με ενδιαφέρον παρακολουθούσαν οι συγχωριανοί αλλά και από τα γύρω χωριά, διότι τα έλεγε τόσο εκλαικευμένα που ήταν κατανοητά σε όλους. Αναρίθμητες ήταν και οι πανηγυρικές ομιλίες του για τις Εθνικές Εορτές , για τους ευεργέτες της Καλαμωτής και διάφορους πολιτικούς παράγοντες. Συνέβαλε στην έκδοση της εφημερίδας « ΝΕΟΝ ΦΩΣ », της οποίας και επόπτευε την ύλη ,όπως και στο ανέβασμα πολλών θεατρκών παραστάσεων.

Όπως ο Ιακ.Αμύγδαλος είχε επιρροή στον Κων.Βαμβακά , ο Θεόδωρος Γαλάτουλας είχε επιρροή στον Γιάγκο Παρθενίδη ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της επιτροπής που συστάθηκε στην Αμερική (με μέλη τον Κων.Φραγκούλη και τον Κων.Μαίστρο ), για την εξεύρεση οικονομικών πόρων για την ίδρυση του Γυμνασίου Καλαμωτής και γενικά για τη βοήθεια του χωριού.
Παντρεύτηκε την Ηλέκτρα Παρθενίδη, με την οποία απέκτησαν δύο εξαίρετα παιδιά, τον Γιώργο και την Λίτσα.

Απ’όπου κι αν πέρασε ,Καρδάμηλα , Βροντάδο, Καλαμωτή, Αθήνα, άφησε ανεξήτηλη τη σφραγίδα του.Αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ, έδωσε πολλά και εισέπραξε πολλά. Παντου τον τίμησαν και τον θυμούνται με αγάπη. Πολλοί απο τους συμμερινούς επιστήμονες του χωριού, αλλά και της Χίου υπήρξαν μαθητές του.



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Είναι επιθυμητά και ευπρόσδεκτα βιογραφικά σημειώματα και άλλων προσωπικοτήτων στο

info@kalamoti.net.gr