Ό Μιχάλης Καζάς γεννήθηκε το 1917 στην Κων/πολη. Γονείς του ήταν ο Νικόλαος και η Ρεγγίνα Καζά το γένος Φραγκούλη, αδελφή της Αγλαίας Φραγκούλης που ζούσε στην Καλαμωτή. Φοίτησε σε ένα από τα καλλίτερα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της έποχής το Ζωγράφειο Γυμνάσιο Κων/πόλεως, ισάξιο της Ιερατικής Σχολής.
Το 1934 μετά το θάνατο της μητέρας του από φυματίωση και την προσβολή των αδελφών του από την ίδια νόσο , ήρθε με την οικογένεια του θείου του στην Καλαμωτή. Την ίδια χρονιά έδωσε εξετάσεις και πέτυχε στη Νομική Αθηνών. Μετά το τέλος των σπουδών του διορίσθηκε Ειρηνοδίκης στην Ικαρία. Γρήγορα όμως δήλωσε την παραίτηση του γιατί ο ευγενικός και ήπιος χαρακτήρας του δεν συμβιβαζόταν με τον άχαρο αυτό ρόλο. Στη συνέχεια διορίσθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών στη Διεύθυνση Καπνού στη Λάρισα και μετά στην κεντρική Υπηρεσία.
Διέμενε μόνιμα στην Αθήνα με τον πατέρα του και τη θεία του Αγλαία Φραγκούλη. Αγάπησε πολύ την Καλαμωτή και την επισκεπτόταν με κάθε ευκαιρία.
Ό Μιχάλης Καζάς ήταν ένας πράος άνθρωπος , χαμηλών τόνων. Είχε μεγάλη εγκυκλοπαιδική μόρφωση ,όπως άλλωστε όλοι οι Κων/πολίτες . Διακρινόταν για τη φυσική του ευγένεια και τους λεπτούς τρόπους. Είχε ταλέντο στο λόγο μα και στη ζωγραφική. Απλός θρησκευόμενος, με αληθινή αγάπη για τους συνανθώπους του και το χωριό του το επισκεπτόταν με κάθε ευκαιρία. Την περίοδο της κατοχής δίδασκε στα σπίτια μαζί με τους αείμνηστους Καθηγητές Ι. Μαίστρο και Θ. Γαλάτουλα στους μαθητές του Γυμνασίου Μαθηματικά και Γαλλικά. Μάλιστα ερχόντουσαν από τα γύρω χωριά, την Κοινή, τα Νένητα, το Πυργί, τα Πατρικά κ.λ.π.και άλλα παιδιά και παρακολουθούσαν. Βλέπετε πάντα η Καλαμωτή ήταν το λίκνο της μάθησης.
Σαγίνευε τους μαθητές του με τον τρόπο που τους ανέλυε τα διάφορα θέματα. Ήταν ο άνθρωπος που έχαιρε της εκτίμησης και της αγάπης όλων.
Πέθανε το Μάρτιο του 1981 δύο μήνες μετά τη συνταξιοδότηση του εντελώς ξαφνικά. Η ευγενική του μορφή όμως ποτέ δεν έσβησε από τη μνήμη όσων τον γνώρισαν. Η θεία του Αγλαια Φραγκούλη ήταν επίσης μια μορφωμένη και καλλιεργημένη γυναίκα της εποχής της. Από ευκατάστατη οικογένεια γεννήθηκε στην Καλαμωτή το 1903. Γονείς της ήταν ο Νικόλαος Φραγκούλης και η Καλή Ασμάνη. Ανέλαβε και ανέθρεψε τον ανηψιό της όταν ήλθε στην Καλαμωτή από την Κων/πολη το 1934. Ήταν η δεύτερη μητέρα του
Η Αγλαια Φραγκούλη δεν ήταν μόνο μορφωμένη αλλά όμορφη και ελκυστική γυναίκα, πολύ κοινωνική γι’αυτό και περιστοιχιζόταν από πολλούς μνηστήρες. Δεν παντρεύτηκε όμως και πέθανε το
Και οι δύο άνθρωποι μορφωμένοι και καλλιεργημένοι λάτρευαν το χωριό τους.
Η Αγλαια κληρονόμησε τον ανηψιό της και άφησε όλη τους την περιουσία στο χωριό.
Μια ικανή περιουσία. Ένα σπίτι στην Αθήνα, ένα Φαρμακείο, το σπίτι τους στην πλατεία του χωριού που τώρα ανακαινίζεται για να γίνει Μουσείο, οικόπεδα και πολλά χωράφια. Τα άφησε για να δημιουργηθεί ένα Πολιτιστικό Ίδρυμα Μιχαήλ Καζά και Αγλαίας Φραγκούλη.
Είναι επιθυμητά και ευπρόσδεκτα βιογραφικά σημειώματα και άλλων προσωπικοτήτων στο