22/05/2008: Ανθοκομική 2008

Η ΧΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣΤΙΧΑ ΠΟΥ ΑΡΩΜΑΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Με μεγάλη επιτυχία συμμετείχε για δεύτερη χρονιά ο Σύλλογος Χίων Κηφισιάς και Βορείου Αττικής στην Ανθοκομική Εκθεση της Κηφισιάς. Πολλή ωραία ήταν η εκδήλωση για τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας και ο κόσμος την παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον και πολλές ερωτήσεις. Όλοι επίσης απέλαυσαν την ταινία του συμπατριώτη μας Δήμου Αβδελιώδη «το δένδρο που πληγώνουμε ».
Το ΔΣ του συλλόγου εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στο Δήμαρχο Κηφισίας κ. Νίκο Χιωτάκη, το Δ.Σ. της Ανθοκομικής και ιδιαιτέρως την πρόεδρο κ. Ελευθερία Λιαπάκη, που μας έδωσαν την δυνατότητα να συμμετάσχουμε στην Έκθεση. Ευχαριστούμε επίσης την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, την Εταιρεία « Το Χιώτικο», το σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη και τη Νομαρχία Χίου για την χορηγία τους και τη στήριξη τους στην εκδήλωση, αλλά και όλους εσάς, μέλη και φίλους του Συλλόγου, που συνετέλεσαν με οποιοδήποτε τρόπο στην δημιουργία και επιτυχία αυτής της εκδήλωσης. Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων σας γράφω λίγες πληροφορίες για τις ιδιότητες και την ιστορία της μαστίχας.

 • Η μαστίχα είναι ένα ρητινούχο απόσταγμα από το δέντρο Pistacialentiscus, το μαστιχόδενδρο, όπως το ξέρει ο κόσμος, γηγενές στα μεσογειακά νησιά.
 • Το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται στο νότιο μέρος του νησιού της Χίου, λόγω του ήπιου κλίματος και των χαρακτηριστικών του εδάφους.
 • Το δέντρο της μαστίχας φύεται και σε άλλες χώρες, ακόμα και σε άλλες περιοχές του νησιού της Χίου, αλλά δεν παράγει τη ρητινώδη αυτή υγρή ουσία.
 • Οι πρώτες αναφορές για τη μαστίχα εντοπίζονται στην αρχαιότητα και ουσιαστικά προέρχονται από τον Ηρόδοτο, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην Αρχαία Ελλάδα μασούσαν το αποξηραμένο ρητινώδες υγρό που ρέει από τον φλοιό του μαστιχόδεντρου.
 • Σε ιατρικά κείμενα βρίσκεται πληθώρα ιατρικών συνταγών με κύριο συστατικό την μαστίχα, την οποία θεωρούσαν ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία και της απέδιδαν πολλές ιδιότητες.
 • Η επίσημη γνώση όμως για αυτό το θαυμάσιο φυτό αρχίζει με την περιγραφή του στην κλασσική βοτανική/ φαρμακολογική πραγματεία deMateriaMedica, η οποία γράφτηκε τον πρώτο αιώνα από τον Έλληνα παθολόγο και βοτανολόγο Διοσκουρίδη.
  Ο Διοσκουρίδης χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «είναι διουρητική, κάνει τα μη σταθερά δόντια γερά όταν βουρτσίζονται με αυτήν, και τα πράσινα βλαστάρια του είναι αποτελεσματικά στον καθαρισμό των δοντιών. Η ρητίνη μόνη της είναι καλή για τις αιμορραγίες, το βήχα, το στομάχι, προκαλεί την αύξηση της τρίχας στα φρύδια, και είναι καλή στην οδοντόπαστα γιατί καθαρίζει, λευκαίνει, ενισχύει και δίνει καλή αναπνοή».
 • Αν και οι ευεργετικές επιδράσεις της μαστίχας ήταν γνωστές στη Χίο από την αρχαιότητα, ο υπόλοιπος κόσμος αγνοούσε τις αρετές της και μόλις στις αρχές τις δεκαετίας του ΄80 οι ερευνητές άρχισαν συστηματικά να την μελετούν.
 • Η περαιτέρω έρευνα για την χημική σύσταση της, έγινε επιτακτική ώστε να συσχετιστούν τα συστατικά της μαστίχας και των λοιπών προϊόντων του Pistacialentiscus με την βιολογική του δράση
 • Σήμερα είναι γνωστό ότι η μαστίχα είναι αναλγητική, αντιβηχική, ορεξιογόνος, αφροδισιακή, στυπτική, ερυθροποιητική, διουρητική, αποχρεμπτική και αιμοστατική.
 • Δρα επουλωτικά και λύει τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων, ξεκινώντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες.
 • Επίσης, αποτρέπει τη στασιμότητα στις περιοχές αυτές, εμποδίζοντας την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως δυσπεψίας ή τυμπανισμού.
 • Η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση της αποδίδεται στο ελεανολικό και ολεανολικό οξύ. Στις δυο αυτές ενώσεις, έχουν αποδοθεί πολλές από τις φαρμακευτικές δράσεις της μαστίχας (αντικαρκινική, ηπατοπροστατευτική, αντιελκώδης, αντιμικροβιακή, αντί-υπερλιπιδαιμική και αντιική δράση)
 • Στην βιομηχανία τροφίμων, η αντιοξειδωτική της δράση της έχει επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των ζωικών και φυτικών ελαίων ενάντια στην οξείδωση.
 • Στην ζαχαροπλαστική ως πρόσθετη ύλη, χρησιμοποιείται στην παρασκευή μεγάλου αριθμού γλυκών, ζαχαρωτών και αρωματικών αρτοσκευασμάτων.
 • Η μαστίχα και το μαστιχέλαιο έχουν χρησιμοποιηθεί και ως αρωματικές ύλες σε αρτοσκευάσματα, αναψυκτικά και είδη ζαχαροπλαστικής.
 • Στην ποτοποιεία χρησιμοποιείται στην παρασκευή λικέρ και ούζου, καθώς με την προσθήκη μαστίχας το ποτό αποκτά το άρωμα της και περιορίζεται η βλαπτική δράση της αλκοόλης.
 • Στην ελληνική κουζίνα, αποτελεί ένα από τα μπαχαρικά, ειδικά σε φαγητά που έχουν ως βάση το κρέας ή το τυρί.

Δικαιολογημένα λοιπόν Ο Κολόμβος έγραψε Χαρακτηριστικά ότι αν τα μπαχαρικά αξίζουν το βάρος τους σε ασήμι, η μαστίχα αξίζει το βάρος της σε χρυσό.

Δρ. Αγγελική Τριανταφύλλου - Πιτίδη
Ιατρός Μικροβιολόγος
Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών